Spring naar inhoud
Home Walstroom sinds 1 juni verplicht

Walstroom sinds 1 juni verplicht

Vanaf 1 juni 2012 wordt er gecontroleerd op het gebruik van een generator als schepen aan de wal liggen. Als schippers deze na een eerste waarschuwing toch blijven gebruiken, dan is een proces-verbaal het gevolg.
 
Walstroom 3x beter
Het gebruik van walstroom is goed voor de luchtkwaliteit, voorkomt geluidsoverlast en is bij gemiddeld huishoudelijk gebruik goedkoper dan het gebruik van dieselgeneratoren. In de Drechtsteden staan 35 walstroomkasten om alle binnenvaartschepen te voorzien van elektriciteit voor huishoudelijk gebruik. Generatoren dragen bij aan luchtvervuiling en zorgen voor geluidsoverlast voor inwoners in de omgeving van de ligplaatsen. Daarom wordt het gebruik ervan verboden op plaatsen waar walstroom beschikbaar is.  

Handhaving

In het afgelopen jaar konden schippers wennen aan het gebruik van walstroom. Nu het generatorverbod van kracht is, wordt daar ook op toegezien. Vanaf 1 juni waarschuwen de handhavers de schippers met draaiende generatoren eerst nog. Als aan deze waarschuwing geen gevolg wordt gegeven, schrijven zij een proces-verbaal uit. Sommige schippers kampen met knelpunten in hun boordinstallatie. Zij krijgen nog kort de gelegenheid de benodigde aanpassingen uit te voeren. De handhaving in Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht is in handen van het Havenbedrijf Rotterdam. In Sliedrecht verzorgt de gemeente de handhaving zelf.
 
Extra service voor schippers bij storing
Twee op de vijf binnenvaartschippers krijgt te maken met technische problemen als zij voor het eerst aansluiten op walstroom. 20% van de schippers ervaart ook daarna nog problemen, meestal door aardlek aan boord. Daarom kunnen schippers sinds vorig jaar een gratis ‘quick scan’ aanvragen via 0900-1492 (het nummer van www.walstroom.nl, telefoonmenu keuze 3) om hun boordinstallatie te laten doorlichten. Zij krijgen daarvan een inzichtelijk rapport met de verbeterpunten. Soms is een kleine aanpassing voldoende voor probleemloos walstroomgebruik.
 

Op vrijwel alle ligplaatsen voor de binnenvaart in de regio is het gebruik van (diesel)generatoren niet meer toegestaan. Op al deze locaties is walstroom beschikbaar als schoner en stiller alternatief.