Spring naar inhoud
Home Lucht Projecten luchtkwaliteit Walstroomvoorziening

Walstroomvoorziening

 
Waarom Walstroom?
Schepen die aanleggen aan kades gebruiken generatoren voor hun stroomvoorziening. Deze dieselgeneratoren zijn niet goed voor de luchtkwaliteit. Uit metingen is gebleken dat door het gebruik van eigen generatoren de concentratie van stikstofdioxide en fijnstof stijgt voor de direct omwonenden. Daarnaast veroorzaken de generatoren geluidsoverlast. Door het ontwikkelen van walstroomvoorziening voor de binnenvaart, verbetert de luchtkwaliteit voor de omwonenden én vermiondert de geluidsoverlast. Download PDF-bestandhier de samenvatting van het onderzoek naar walstroomvoorzieingen.

Investeringen
Voor het realiseren van walstroomvoorzieningen zijn investeringen nodig. Vanwege het grote milieuvoordeel draagt de Europese Commissie € 1,12 miljoen bij voor dit project. Ook vanuit de Provincie Zuid-Holland wordt een belangrijke financiële bijdrage geleverd. Dat maakt voor de Drechtsteden
de investeringen in walstroominstallaties een stuk aantrekkelijker.

Walstroomkasten
Er worden in het plan totaal circa 30 walstroomkasten geplaatst. De kasten bieden meerdere aansluitingen. De vijf gemeentes die walstroom aanleggen zijn Alblasserdam, Dordrecht Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Klantvriendelijk
Voor het gebruik van walstroom zijn meerdere mogelijkheden om deel te nemen en af te rekenen. Hoe dat in de Drechtsteden wordt geregeld is nog onderdeel van gesprek. Het gebruik van creditcards is bijvoorbeeld mogelijk, maar het gebruik van een mobiele telefoon is ook denkbaar. Belangrijk is dat ook buitenlandse schippers stroom van de wal kunnen afnemen.

Samen stad aan het water
Regioportefeuillehouder, Marcel Doodkorte: “Met de aanleg van walstroomvoorzieningen faciliteren we binnenschippers optimaal. Vooral levert walstroom een aanzienlijk positief milieueffect op. Natuurlijk zullen schippers moeten wennen, maar uit gesprekken met de branche blijkt dat
ook zij hun verantwoordelijkheid willen nemen. Dat de vijf gemeenten nu gezamenlijk deze walstroom oppakken draagt sterk bij aan onze visie op de Drechtsteden: Samen stad aan het water.”

Meer weten?
Met vragen over dit project kunt u terecht bij Bureau Drechtsteden via telefoonnummer 078-6398509 (vraagt u naar de afdeling communicatie of naar een medewerker van het beleidveld Groen, Water en Milieu).

Dit project wordt mede gefinancierd met steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.