Spring naar inhoud

Vormgeving

Bij het ontwerpen van de walstroomkasten in de Drechtsteden moest rekening gehouden worden met functionaliteit en inpasbaarheid in de woonomgeving, zoals bij de nieuwe kades van Zwijndrecht en de historische binnenstad van Dordrecht. Uiteraard is ook rekening gehouden met extreem hoge waterstanden.

 

De ontwerpfamilie kent vijf verschillende modellen: een bank, een hele tafel, een halve tafel, een blok en een laadpaal. Het grootste deel van de walstroomkasten heeft het model “hele tafel” of “halve tafel”, maar in Zwijndrecht komt een wel heel bijzondere walstroomkast te staan: wandelaars langs de Oude Maas kunnen hier uitrusten op een “walstroombank”.

 Kenmerkend zijn de vormgevingselementen die verwijzen naar de scheepvaart. Het ontwerp is van een robuuste eenvoud, waardoor het tijdloos is en overal langs de Nederlandse wateren toepasbaar. De ontwerpen zijn gemaakt door de industrieel ontwerper van VHP stedenbouwkundigen + architekten +

landschapsarchitekten, in samenwerking met Industrial Installations van Royal Haskoning.

 

Ook Amsterdam heeft enthousiast gereageerd op de ontwerplijn voor de Drechtsteden. Het concept van de Drechtsteden werd omarmd door de supervisoren van de IJ-oevers en heeft als uitgangspunt gediend voor de walstroomkasten in Amsterdam. De broers en zussen in de ontwerpfamilie zijn daar te zien op bijv. de Piet Heinkade, de Javakade en de Sumatrakade.

 

En ter geruststelling … aan de mooie buitenkant van de walstroomkasten in de Drechtsteden betaalt de schipper geen cent mee. De kosten van de fraaie behuizing maken geen onderdeel uit van de exploitatie, maar behoorden bij de investeringen in de aanleg van walstroomvoorzieningen.