Spring naar inhoud
Home Lucht Alles over walstroom in de Drechtsteden Passagiersschepen

Passagiersschepen

Als sluitstuk van de aanleg van walstroom in de regio Drechtsteden zijn in Dordrecht in 2012 ook de voorzieningen voor de grote riviercruiseschepen in gebruik genomen. Deze staan op de kades waar passagiersschepen van oudsher in Dordrecht aanleggen: de Buiten Walevest, de Merwekade en de Lange Wantijkade. Bewoners van deze kades vragen al jaren om walstroom, omdat zij vooral veel last hebben van de geluidsoverlast.

 

Zwaardere vermogens

Voor de riviercruise zijn walstroomaansluitingen volgens de Europese standaard van 125A en 400A (Powerlock) beschikbaar. Dat zijn zwaardere aansluitingen dan die voor de ‘gewone’ binnenvaart. Er zijn dan ook speciale transformatorstations voor gemaakt.  Bij de engineering en uitvoering voor deze “peperbussen” is wel wat vertraging opgetreden, maar sinds begin dit jaar is ook de walstroom voor de riviercruise operationeel.

 

Walstroom is een stiller en schoner alternatief, ook voor riviercruise

Passagiersschepen kunnen net als ‘gewone’ binnenvaartschepen een account aanmaken op deze website ( zie kopje 'inschrijven') zodat zij daarna walstroom kunnen afnemen.

 

Generatorverbod

Ook voor passagiersschepen geldt een generatorverbod als zij aangemeerd liggen aan de kade. Daar zal ook op gehandhaafd worden. Dit gebeurt in Dordrecht door de nautische beheerders van Havenbedrijf Rotterdam. Voor meer informatie over handhaving kunt u contact opnemen met het Havencoördinatiecentrum (HCC) van Havenbedrijf Rotterdam, telefoonnummer 010- 252 10 00 of via VHF 14.

 

24-uurs storingsdienst

Net als bij vrachtschepen is het ook bij passagiersschepen mogelijk dat een aardlek aan boord een storing in de walstroominstallatie veroorzaakt. Voor de komende maanden zal er daarom een speciale 24-uurs storingsdienst zijn voor passagiersschepen die tegen dit soort storingen aanlopen. Na een telefoontje naar 0900-1492 (optie 4) zal een monteur in de regel binnen een uur (en uiterlijk binnen twee uur) ter plekke zijn om de storing te verhelpen.